Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2018 18:00 - Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 566 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Публикацията на Епиентър.бг предизвика скандал сред адвокатското съсловие у нас

Оказа се, че текстът е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. Когато колегите им разбрали за скандалните определения за "мъж", който не е мъж и за "жена", която всъщност не е жена, се разразила истинска буря

Висшият адвокатски съвет оттегли скандалното си становище  в подкрепа на Истанбулската конвенция. Това стана само няколко часа след като Епицентър.бг публикува становището на Адвокатурата по отношение на Истанбулската конвения. В него се казва, че "Българската Конституция не само не препятства ратификацията на Истанбулската конвенция (ИК), нещо повече – както преамбюлът ѝ, така и редица други нейни разпоредби, поощряват и дори изискват въвеждането ѝ във вътрешното право, като важен инструмент за борба срещу насилието над жени и домашното насилие". 


Висшият орган на Адвокатурата е сред институциите, които бяха поканени да дадат своите аргументи и позиция по делото в КС, по което той трябва да извърши предварителен контрол за съответствието на конвенцията на българския основен закон.

 

Публикацията на Епиентър.бг предизвика скандал сред адвокатското съсловие у нас. Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за "мъж", който не е мъж и за "жена", която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището.

 

Скандалът избухнал още по време на вчерашното заседание на адвокатския съвет. Наложило се становището да бъде прегласувано. Всички били против приемането на Истанбулската конвенция,  като само 2-ма от защитниците са се въздържали. Въпреки това, становището било публикувано.

 

Председателя на организацията - изтъкнатият адвокат Людмил Рангелов потвърдил пред Фрогнюз, че колегията им изцяло е против конвенцията.

 

"Аз самия научих за това обстоятелство напълно случайно и реагирах веднага, когато разбрах, че Висшият адвокатски съвет е депозирал в конституционния съд становище, което всъщност не беше съгласувано и то е в подкрепа на тази конвенция", коментира Людмил Рангелов. 

 

Епицентър.бг припомня, че и ВКС се разцепи и не можа да излезе със становище по отношение на Истанбулската конвенция.  Това бе поискано от Конституциония съд (КС), който по искане на ГЕРБ, разглежа дело дали Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция. 

 

Така въпросът: противоречи ли Истанбулската конвенция на Конституцията, остава без отговор от Върховния касационен съд. 

 

Епицентър.бг научи, че КС се обърнал за становище по казуса към дузина НПО на ЛГТБ, но не е поискал мнението на Светия синод на Българската православна църква. След изразено недоволство от висшите ни духовници КС е разрешил и Синодът да даде своето мнение.

 

На протест пред парламента граждани настояха България да оттегли подписа си от Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие.

На протеста беше изразено мнението че Конституционният съд тенденциозно бави произнасянето си по въпроса, тъй като управляващите възнамеряват отново да я внесат документа за одобрение в Народното събрание.


Правителството изтегли документа от Народното събрание, заради съпротивата от страна на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти" и на БСП.

 

По искане на ГЕРБ, до края на юли Конституционният съд трябва да се произнесе дали конвенцията противоречи на българския основен закон. 

   



Гласувай:
0



1. elianna - обикновени продажници или гъзодавници това е въпросът!
19.05.2018 19:05
Оказа се, че текстът е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172275
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031